Her finner du brosjyrer, monteringsanvisninger, FDV-dokumentasjon tips og råd om vedlikehold i tillegg til nyttig informasjon som kan hjelpe deg før og etter kjøp av vinduer.

http://www.harmonie.no/Teknisk-info

http://www.ddf.no/innhold.aspx?pageId=6

 

Hva bør du vurdere når du kjøper vinduer?

Når du vurderer å bytte ut vinduer i boligen/leiligheten din, finnes det mange alternativer i dagens marked, og det kan synes vanskelig å velge riktig. Men det er egentlig ganske enkelt, hvis du går systematisk frem. Vi har laget en enkel fremgangsmåte som vil hjelpe deg til å finne de løsninger som passer best for deg. Her får du svar på de mest vanlige spørsmålene:

1. Burde jeg skifte vinduer?

Du bør skifte vinduer når et av det følgende inntreffer:

  • Vinduene er mer enn 20 år gamle
  • Vinduene er punkterte (dugg/uklarhet mellom glasslagene)
  • Vinduene viser tegn til råteskader
  • Du opplever trekk fra vinduene (kaldras/luftlekkasjer)
  • Du skal uansett pusse opp et rom, en fasade, eller hele bolig

2. Hvordan ta riktige mål?

Når du tar mål av dine vinduer er det viktig at det gjøres riktig. Det enkleste er å måle det gamle vinduet fra karm til karm (utvendige karmmål). For å måle riktig er det best at du fjerner lister før du måler fra yttersidene til ytterside av vinduskarmen. Hvis du ikke kan måle utvendige karmmål, skal du måle hullet som vinduet skal sitte i, og trekke 2-3 cm fra bredden og høyden, slik at du får de ønskede karmmål. Husk å måle flere steder (hullet kan være skjevt).
Våre standardstørrelser har bredde og høyde i 10 cm intervaller (f.eks. 99x119 cm, 109x119 cm, etc.). Yttermål på vinduet er 2 cm mindre enn rundet størrelse, slik at det er 1 cm plass på hver side. For eksempel: 99 x 119 cm vindu til en 101 cm x 121 cm åpning i veggen. Karmdybden er 105 mm.
Andre størrelser produserer vi gjerne etter dine spesifikasjoner – her er det viktig at du oppgir de ønskede yttermålene på vinduet, og at du har satt av nok plass for montering av vinduet.
Med sidehengslete vinduer er det viktig å få åpningen på den riktige siden av vinduet. Sidehengslete vinduer åpnes utad, og åpningsretningen beskrives som sett utenfra. I bestillingsprosessen får du et tydelig valg mellom høyrehengslet vindu (sett utenfra) og et venstrehengslet vindu (sett utenfra).

3. Hvordan velge vindu?

Det finnes tusenvis av forskjellige vindustyper og -størrelser, og mange tilbehørsopsjoner. Dette mangfoldet kan virke uoverkommelig, men egentlig er det lett å velge det riktige vindu. Våre eksperter har samlet informasjon om de grunnleggende valgene du må ta, og gir deg råd rundt disse her. I vår bestillingsprosess vil du også finne god informasjon og råd som vil hjelpe deg til å velge riktig.

  • Hvilken åpningsmekanisme?

    Det første valget du bør ta ved valg av et vindu er mekanismen. I Norge bruker vi klart mest toppsvingvinduer. Disse åpnes utadslående, og de kan svinges rundt slik at du kan vaske utsiden av vinduet innefra (du slipper altså å stå på en stige utenfor huset). I tillegg til toppsvingte vinduer tilbyr vi deg også sidehengslete vinduer (utadslående) og fastkarmvinduer (kan ikke åpnes). Vi tilbyr også sidehengte tofløyete vinduer (med midtpost), sidesvingvinduer, og topphengslete vinduer. I tillegg leverer vi balkongdører (enfløyet og tofløyet), skyvedører og foldedører.
  • 2 glass eller 3 glass?

    Antall glasslag i vinduet har stor effekt på varmetapet gjennom vinduene, og har dermed en direkte effekt på din strømregning. Likevel: det er ikke bare antall glasslag som gjelder: Varmetapet gjennom vinduene drives også av hvor godt hvert glasslag isolerer, og hvor godt rammen/ karmen isolerer – det er altså hele konstruksjonen som teller. For å kunne sammenligne alle disse faktorene på en enkelt måte, måles varmeisolasjonen i et tall kalt «u-verdi». Vi anbefaler derfor at du velger vinduene etter u-verdi, og ikke bare etter antall glass. Les mer om u-verdi i neste avsnitt.
  • Hva er u-verdien?

    U-verdien angir hvor god varmeisolasjonen i vinduet er. U-verdien er en måling av varmetap – jo lavere u-verdien er, jo bedre varmeisolering. Historisk sett hadde gamle vinduer (enkelt glass i ramme) typisk en u-verdi på rundt 5,0. Oppfinnelsen av enkelte tolagsvinduer halverte varmetapet, til rundt 2,4. Med bruk av (tolags) isolerruter og argongass mellom rutene klarte man så å halvere varmetapet igjen, til cirka 1,2-1,4. Moderne trelagsvinduer reduserer varmetapet ytterligere og har u-verdier på cirka 1,2 og lavere.

 

  • Hvilken u-verdi burde jeg velge?

    Når du velger vinduer, må du ta en avveining mellom isolering og pris. For eksempel, skal du erstatte vinduer på en liten sommerhytte, så er isolering mindre viktig enn på et helårsbolig:
    • For rehabiliteringsprosjekter, fritidsboliger under 150m2 og utskiftninger hvor du ikke har søkeplikt for byggearbeidene kan du helt fint bruke vinduer med u-verdi på 1,4.
    • For nybygg etter de nye byggeforskriftene (TEK 10) og for søknadspliktig rehabilitering er kravet på u-verdien for vinduer på 1,2 (eller bedre).
    • Enova anbefaler vinduer med u-verdi på 1,0 (eller bedre). Disse vinduene gir høyest komfort og lavere energikostnader.
    Fra oss kan du velge mellom vinduer med u-verdi på 1,4, 1,2, og 1,0.
    Til sist et par tekniske ting rundt u-verdien:
    • U-verdien oppgis for en vindustype ut fra en standardstørrelse på 123 x 148 cm («referansevinduet»). Vinduer av samme typen men i forskjellige størrelser kommer til å ha forskjellige u-verdier i praksis, men likevel oppgis bare u-verdi for referansevinduet i markedsføringen for å forenkle sammenligninger. Siden glasset faktisk isolerer bedre enn rammen, så har større vinduer en bedre (lavere) u-verdi og mindre vinduer en dårligere (høyere) u-verdi enn u-verdien gitt for referansevinduet.
    • U-verdien skal måles på hele vinduskonstruksjonen, inklusive karm/ramme. Vær obs på at det finnes noen få useriøse leverandører som bare oppgir u-verdien på glasset. Siden glasset isolerer bedre enn karmen, blir da sammenligningen feil.
  • Ventil

    Fordelen med en ventil er at den sørger for noe luftsirkulasjon i rommet på en enkel måte. Den største ulempen med en ventil er at den slipper ut varme, slikt at vinduet blir mindre energibesparende. I nybygg med balansert ventilasjon er ventil heller ikke anbefalt. I tillegg slipper en ventil inn mer støy. Av hensyn til miljøet (og til din strømregning) leveres våre vinduer i utgangspunktet uten ventil, men du kan legge til en ventil i bestillingsprosessen om du vil. U-verdien på vinduene våre er alltid gitt for et vindu uten ventil.
  • Sprosser

    Sprosser brukes for å gi en bolig et mer tradisjonelt særpreg, og de finnes i mange forskjellige mønstre. Avtagbare sprosser leveres i PVC eller aluminium. Gjennomgående sprosser leveres i tre eller aluminium (i likhet med vinduet det gjelder). Avtagbare sprosser kan du fint velge i bestillingsprosessen selv. For gjennomgående sprosser eller luftsprosser ber vi deg ringe oss.

4. Andre nyttige tips

Kondens / dugg

Det finnes forskjellige typer kondens/dugg på vinduer, og årsakene og implikasjonene er veldig forskjellige:

  • Dugg på innsiden av vinduet tyder på for høy luftfuktighet/dårlig utlufting og lav temperatur inne, ofte i samspill med et dårlig isolerende vindu. Trelagsvinduer er ofte løsningen på dette problemet. Innvendig kondens/dugg vil sjeldent oppstå ved bruk av trelagsvinduer.
  • Dugg på utsiden av vinduet kan av og til forekomme og er faktisk et tegn på et godt isolerende vindu. Jo bedre vinduet isolerer, jo mindre varme tilføres det ytre glasslaget. Da blir den ytre overflaten kaldere og det øker risikoen for kondens på utsiden. Andre faktorer er lokalt luftfuktighet og vindforhold, og temperaturen i rommet innenfor. Avskjerming i form av takutstikk, markiser, og lignende kan redusere risikoen for utvendig kondens.
  • Dugg mellom glassrutene skyldes utett forsegling rundt glassene. Vinduer med dugg mellom glassrutene har mistet sin opprinnelige isoleringsevne og skal skiftes.

Montering

For å oppnå optimalt resultat, vennligst følg monteringsanvisningen som følger produktet. Under lagring må vinduene stå (ikke ligge), og de må stå beskyttet. Vinduene løftes alltid av to personer.

Vedlikehold

Vennligst følg bruksanvisningen som leveres sammen med vinduene.

lagt til handlevogn